Važna obavijest: Registracija za glasovanje na Izborima u Diplomatskim Predstavništvima RH u BiH

Pozivamo sve hrvatske državljane koji žele sudjelovati u glasovanju na izbornim mjestima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini da se prethodno/aktivno registriraju kao birači.

Razdoblje za prethodnu/aktivnu registraciju bit će od 16. ožujka do 6. travnja 2024. godine. Izbori na biračkim mjestima u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu održat će se 16. i 17. travnja 2024. godine.

Zahtjevi za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije mogu se dostaviti na sljedeće adrese:

- Konzularni odjel Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Sarajevo

[email protected]

- Generalni konzulat Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Banja Luka

[email protected] 

- Generalni konzulat Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini, Mostar

[email protected]

- Generalni konzulat Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini – Tuzla

[email protected]

- Konzulat Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini – Vitez

[email protected]

- Konzulat Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini – Livno

[email protected]

- Konzulat Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini – Orašje

[email protected]

Uvjeti za ostvarivanje prava na glasovanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske su:
- Hrvatski državljani s prebivalištem u Republici Hrvatskoj trebaju dostaviti Zahtjev za prethodnu registraciju birača s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.
- Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj, koji posjeduju ili su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom, ne moraju se aktivno registrirati jer će biti automatski registrirani prema adresi prebivališta iz e-osobne iskaznice.
- Hrvatski državljani bez prebivališta u Republici Hrvatskoj i koji ne posjeduju ili nisu podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom trebaju dostaviti Zahtjev za aktivnu registraciju birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Ako žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili u Republici Hrvatskoj, moraju podnijeti zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije.

Zahtjeve za prethodnu/aktivnu registraciju i zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije birači podnose najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini ili nadležnom uredu uprave u Republici Hrvatskoj ako će na dan održavanja izbora boraviti u Republici Hrvatskoj. Zahtjevi se mogu podnijeti osobno ili putem e-pošte.

U svim slučajevima podnositelji zahtjeva moraju vlastoručno potpisati svoj zahtjev za prethodnu/aktivnu registraciju te uz zahtjev priložiti presliku valjanog osobnog identifikacijskog dokumenta.

 

Na linku ispod možete preuzeti obrasce.

https://drive.google.com/drive/folders/1EzwJLg51JW-xj89oSDjdD-ygV_7E66wY

 

Kneza Domagoja bb,
88 000 Mostar,
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 36 382 316;
Fax: +387 36 382 316;
E-mail: [email protected]
Copyright Mladež HDZ 2021.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram