TRADICIONALNI MIMOHOD: U SJEĆANJE NA IVU IVOŠA

Mladež HDZ-a BiH Novi Travnik tradicionalno na mali Uskrs organizira mimohod u Sebešiću, kako bi očuvala sjećanje na tragično i nevino stradalog Ivu Ivoša.
1993. godine tzv. Armija BiH nasilnim putem zauzima selo Sebešić u općini Novi Travnik. Maloljetni Ivo Ivoš, s majkom Anom, ocem Adolfom, stricem Stjepanom i bolesnim djedom odlučio je ostati na svom ognjištu ne čineći nikome zlo.
2. srpnja 1993. prilikom protjerivanja mještana, s leđa rafalnom paljbom maloljetni Ivo biva ubijen 200 metara od kućnog praga.
Nakon počinjenog ubojstva Ivin otac i stric bivaju zatočeni od strane članova odreda el-Mudžahid, dok je za majku Anu to tek bio početak kalvarije.
Majka Ana je danima prikupljala, prevozeći u tačkama/kolicima, preostale udove nasilno ubijenog sina. Nakon što je prikupila sve udove pokojnog sina, isti vojnici koji su joj odveli muža, danima su ju ponižavali, silovali, izrugivali, vezali za banderu, tjeraju je da bez ičije pomoći i sa žlicom iskapa sinu grob, svojeručno napravi lijes te ga pokopa. Upravo na tom mjestu je njemu u čast podignuto spomen obilježje do kojeg Mladež svake godine mimohodi. Zbog svega što je propatila, majka Ana oboljela je i trenutno se nalazi u domu.
Unatoč trudu i volji majke Ane da više puta prepričava i daje iskaze nadležnom tužiteljstvu, opisujući detalje ovih nemilih događaja, otvarajući ponovno rane na srcu, nikada ništa nije poduzeto.
Za ovaj zločin nikada nitko nije odgovarao!!!
Ovim mimohodom odajemo počast svim mladima i članovima njihovih obitelji koji su na ovom mjestu tragično pogubljeni. Uz Ivu Ivoša u bijegu s roditeljima ubijeni su: Josip Zeko u 15. godini života, Goran Vranješ u 18. godini života, Robert Vranješ u 18. godini života, Anto Miličević u 17. godini života.
Mladeži HDZ-a BiH Novog Travnika na mimohodu su se pridružili: sestra nastradalog Ive, predsjednik Mladeži HDZ-a BiH Mate Lončar, zamjenik predsjednika Mladeži HDZ-a BiH Boris Mrnjavac, predsjednik Općinskog odbora HDZ-a BiH Travnik Kristijan Perić, te članovi Mladeži HDZ-a BiH Kiseljak.
Kneza Domagoja bb,
88 000 Mostar,
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 36 382 316;
Fax: +387 36 382 316;
E-mail: [email protected]
Copyright Mladež HDZ 2021.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram