Suživot se mora graditi - Hrvati su bili i ostati će u Varešu

U sklopu aktivnosti tijekom vikenda na području Zeničko-dobojske županije danas smo posjetili i općinu Vareš.

Mjesec studeni je mjesec sjećanja na sve stradale i prognane Hrvate vareškog kraja. Prije dva dana (5. studenog) navršilo se i 28 godina od uništavanja i spaljivanja župe Borovica koja je prije rata brojila 1 500 katolika Hrvata. Za te nehumane zločine i protjerivanje do danas nitko nije odgovarao.

Program posjete započeo je svetom misom u crkvi svetog Mihovila, a nastavio se posjetom najstarijoj Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini koja je među Varešanima poznata pod nazivom “Mala crkva” čiji je prvi spomen 1516. godine.

Nakon polaganja vijenca i odavanja pijeteta ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima vareškog kraja, posjetili smo Spomen sobu poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane.

Članovi Mladeži sastali su se s načelnikom općine Vareš Zdravkom Maroševićem i zastupnicom u Skupštini Zeničko-dobojske županije Vedranom Dugonjić. Na današnjoj kavi načelnik Marošević upoznao nas je s aktivnostima i planovima općine Vareš kada su u pitanju mladi na prostoru općine i mjere zapošljavanja, poticanja i stvaranja uvjeta i razvoja vareškog kraja, osobito za mlade ljude koji trebaju nastaviti modernizirati u svakom segmentu.

Vareš je tijekom svoje duge povijesti građen na suživotu koji danas ni u budućnosti nitko nema pravo narušavati niti poticati međunacionalne netrpeljivosti.

Ovim putem još jednom osuđujemo napade na dvorište Katoličke crkve u Varešu i skrnavljenje zastave hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

 

Kneza Domagoja bb,
88 000 Mostar,
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 36 382 316;
Fax: +387 36 382 316;
E-mail: [email protected]
Copyright Mladež HDZ 2021.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram