Predstavljena monografija "Četvrt stoljeća Županije Posavske"

Četvrt stoljeća Županije Posavske, naziv je monografije koja je predstavljena u dvorani hotela Navis u Orašju pred predstavnicima javnih institucija i gostima među kojima su bili predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u BiH, Federaciji, županijama i općinama, braniteljskih udruga, vjerskih institucija, gospodarstvenici, te visoki uzvanici iz Republike Hrvatske.

O monografiji su govorili sveučilišni profesor i povjesničar dr. Krešimir Bušić kao i autor monografije, povjesničar Luka Jakopčić.-Želio sam naglasiti povijesne značajke ovoga herojskog kraja ali zapravo pokazati kako ŽP i danas ima snagu, resurse i potencijale. U kontekstu EU, prekogranične suradnje i mogućnosti projektnog financiranja, suprotno uvriježenom mišljenju, današnje okolnosti su naklonjene i mogu biti generator preporoda Županije Posavske, što je i poruka ove knjige, naglasio je autor Jakopčić.

Od 1996. godine ŽP je imala devet predsjednika Skupštine, a na predstavljanju knjige nazočne je pozdravio aktualni predsjednik Blaž Župarić koji je istaknuo kako je ova županija prošla teška i izazovna vremena, i uvijek se posavski čovjek preko svoga identiteta uspijevao podići kao ptica fenix. –Zbog svog poštenja, marljivosti i rada, odlazio je sa svojih ognjišta i vraćao se, kako je zorno prikazano i kroz ovu monografiju. Jedna smo od 10 županija, najmanja, ali sigurno ništa manje vrijedna, što više, znatno vrjednija od područja koje pokriva. Monografija je oslikala najvažnije vrijednosti i opisala područja života i rada posavljaka kroz stoljeća i može biti putokaz mlađim generacijama, kazao je Župarić.

Na predstavljanju monografije je govorio i dr. Draga Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a.

-Ovakvih i sličnih djela treba mnogo više, možda i tisuće stranica monografske građe da bi opisali sve ono što se napravilo u proteklih 25 godina da bi mogli poručiti mladim generacijama kojih danas ima diljem svijeta, što jesmo, kakvi smo i kako izgleda ovaj, zemljopisno mali prostor, naša Posavina. Nakon rata prvi put sam ovdje došao skelom, a danas imamo takvu mrežnu infrastrukturu, koju nema nitko prema Europskoj uniji. U tri male općine imamo tri prometnice preko Save, oraški, šamački koji se veže s Domaljevcem, kao i svilajski, odnosno odžački most, koji još nije stavljen u funkciju i koji tek treba kazati koliko ćemo biti pravi domaćini i otvorena vrata kad netko iz svijeta dolazi koridorom Vc u ovaj dio svijeta. Vama u Posavini poručujem da izdržite, jer ni jedan novi projekt budućnosti BiH i hrvatskog naroda u BiH, neće biti razmatran, a da u njemu nije u strateškom smislu u potpunosti ugrađena i Posavina koja je samoodrživa, kazao je dr. Čović i istaknuo imamo mnoštvo mramornih gromada koje svjedoče o žrtvama hrvatskog naroda da bi mi danas govorili da je BiH naša Domovina i da imamo ovako definiranu RH. Ne bi bilo RH da nije bilo branitelja Posavine, nit bi bilo Posavine da nije bilo RH. Da nije bilo naših hrabrih branitelja, mi danas ne bi bili u prilici govoriti da imamo svoju Županiju Posavsku i poslije Daytona, poručio je dr. Čović na promociji u Orašju.

Kneza Domagoja bb,
88 000 Mostar,
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 36 382 316;
Fax: +387 36 382 316;
E-mail: [email protected]
Copyright Mladež HDZ 2021.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram