Predsjednik Lončar uputio pismo kolegicama i kolegama Grune Jugend

“Cijenjene članice i članovi Mladeži Zelenih,

Kao predsjednik Mladeži Hrvatske demokratske zajednice BiH ostao smo šokiran vašim izjavama i direktnim optužbama o sudjelovanju hrvatskog naroda i Republike Hrvatske u počinjenju genocida u Srebrenici. Odmah na početku ovog pisma najoštrije osuđujem neistine napisane u objavi na društvenoj mreži Twitter Vašeg službenog profila.

Optužbe koje ste iznijeli u javnosti su pokušaj povijesnog revizionizma koji narušava odnose, ali i stvara neutemeljene pretpostavke za trenutni pristup vaše države prema Bosni i Hercegovini. Vaša izjava pokazuje opravdane sumnje da ne poznajete elementarne činjenice kompleksne povijesti Bosne i Hercegovine, prirode proteklog rata na ovim prostorima. Ovakva izjava je primjer nepostojanja minimalnog predznanja o ustavnom poretku današnje Bosne i Hercegovine nastale Daytonskim mirovnim sporazumom. Nedavno usvojena Rezolucija Bundestaga za koju se Vaša stranka bezuvjetno zalagala, uvjerila nas je u opasan izostanak sveobuhvatnog pristupa Bosni i Hercegovini i dokazala Vašu nužnu potrebu za stjecanjem znanja o BiH.

Hrvati u Bosni i Hercegovini kao konstitutivan narod su obranili našu državu od agresije i spriječili daljnje stradavanje nevinih ljudi. Naša uloga bila je neizostavna u stvaranju Bosne i Hercegovine 1992. godine i održanom referendumu o neovisnosti. Upravo su Hrvati plebiscitarnom podrškom bili ključni da referendum o neovisnosti uspije.

Kao pripadnik naroda koji je stvarao slobodnu BiH, doživio teške progone i bio najveća žrtva proteklog rata, Vaše izjave najoštrije osuđujem i savjetujem da u budućnosti prije bilo kakvih objava o BiH dobro proučite temu o kojoj se želite oglasiti.”

Kneza Domagoja bb,
88 000 Mostar,
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 36 382 316;
Fax: +387 36 382 316;
E-mail: [email protected]
Copyright Mladež HDZ 2021.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram