Predsjedatelj Doma naroda dr. Dragan Čović u Zagrebu razgovarao s predsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović boravio je danas u posjetu Banskim dvorima, gdje je održan sastanak s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Na sastanku, kojem je nazočio i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, dr. Čović upoznao je premijera Plenkovića o aktualnim događanjima u BiH i najvećoj političkoj krizi u postdaytonskoj BiH.

Dr. Čović kazao je kako je nedavni dolazak američkog posebnog izaslanika za izbornu reformu Matthewa Palmera i ravnateljice Europske službe za vanjske poslove Angeline Eichhorst trebao biti snažan motiv i iskorak za postizanje konačnog dogovora koji će omogućiti legitimno političko predstavljanje u tijelima vlasti i institucijama kako nalažu Ustav BiH, te odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Po riječima dr. Čovića, u sljedeća dva mjeseca, u neizbornoj 2021. godini, reforma Izbornog zakona BiH uz ograničene ustavne izmjene kao ključni aspekti održivog rješenja moraju biti postignuti kako bi se u BiH napravio ključni politički iskorak.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković istaknuo je da je pitanje položaja Hrvata u BiH tema od vitalnog hrvatskog interesa. Naglasio je potporu Hrvatske postizanju što skorijeg dogovora među političkim strankama u BiH i usvajanju promjena Izbornog zakona BiH do kraja godine, a kojima će se u potpunosti poštovati ravnopravnost i legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda u Predsjedništvu i najvišim predstavničkim institucijama BiH.

(parlamet.ba)

Kneza Domagoja bb,
88 000 Mostar,
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 36 382 316;
Fax: +387 36 382 316;
E-mail: [email protected]
Copyright Mladež HDZ 2021.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram