Na prijedlog Mladeži, Mladež Europske pučke stranke (YEPP) jednoglasno usvojila povijesnu Rezoluciju: Mladi iz cijele EU pozvali na poštivanje konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini i sveobuhvatne reforme

U Hagu  se održalo dvodnevno zasjedanje Vijeća Mladeži Europske pučke stranke (YEPP) koje definitivno ulazi u povijest Mladeži i ponajveći uspjeh međunarodnog rada naše organizacije.

Pripremali smo i intenzivno radili posljednjih mjeseci na Rezoluciji "EU Agenda 2030: Stable Bosnia and Herzegovina and the Western Balkans through the Growth Plan".

Usvojena Rezolucija poziva na poštivanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i reformu Izbornog zakona BiH koje će omogućiti ustavno i zakonsko poštivanje političke volje konstitutivnih naroda.

“Ponosan sam i zahvalan, prije svega, članicama i članovima Mladeži koji su vrijedno radili na ovom i uložili ogroman trud, a onda i svim kolegicama i kolegama koji su nam ukazali podršku. Ova rezolucija je značajna za BiH i potvrda kako su naši prijatelji iz Europske Unije upoznati s prilikama u našoj državi, te da BiH može opstati samo kao država tri jednakopravna konstitutivna naroda.” - kazao je predsjednik Mladeži, Mate Lončar.

Ovo je ujedno i prva ikad samostalno predložena Rezolucija od strane Mladeži HDZ-a BiH koja je već u formi prijedloga dobila podršku kolega iz Mladeži HDZ-a, Republic of North Macedonia Youth Forces Union of VMRO-DPMNE, Junge ÖVP- Junge Volkspartei Österreich, KDMS- Christian Democratic Youth of Slovakia, FIG- Forza Italia Giovani, MSI- Mlada Slovenija, ML- Mladí lidovci , JM- Die Junge Mitte der Schweiz, JSD - Juventude Social Democrata, KDN- Suomen Kristillisdemokraattiset Nuoret kojima i ovim putem zahvaljujemo na prepoznavanju političkog trenutka za EU put naše zemlje, kao i reformi zemalja Zapadnog Balkana kroz Plan rasta usvojenog prošle godine.

Uz rješavanje otvorenih političkih pitanja, sprječavanje protuustavnog nametanja političkih predstavnika, Rezolucija poziva na nastavak ekonomskih, gospodarskih i drugih reformi koje će omogućiti integraciju našeg europskog prostora u zajednicu EU obitelji. Plan rasta i njegove mogućnosti koje pruža jedan su od najvažnijih mehanizama kojima EU institucije otvaraju prostor našoj i zemljama iz regije da uhvate reformski zamah.

 

Kneza Domagoja bb,
88 000 Mostar,
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 36 382 316;
Fax: +387 36 382 316;
E-mail: [email protected]
Copyright Mladež HDZ 2021.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram