Mate Lončar uputio pismo gradonačelniku Friedrichshafena povodom Odluke o zabrani isticanja hrvatskih simbola

Poštovani gradonačelniče,

uz srdačne i prijateljske pozdrave,  povod pisma koje je pred Vama jeste održavanje 30. Interkulturalnog gradskog festivala i gradska odluka o zabrani isticanja hrvatskih obilježja na štandu Hrvatske kulturne udruge Velebit.

Izražavam svoju zabrinutost i čuđenje zabranom legalnih obilježja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koji su zagrantirani Ustavom BiH. Obilježja i simboli hrvatskog naroda u BiH poput zastave, amblema, hrvatske narodne nošnje, obilježja raznolikih tradicija i običaja su bogatstvo raznolikosti u BiH, ali i u svijetu. Tim više, obzirom da se radi o Interkulturalnom gradskom festivalu, pitanje koje se nameće jeste: „Kome smetaju obilježja hrvatskog naroda na festivalu?“

Bogatstvo svijeta naseljenog s više od 5000 nacionalnih, etničkih i kulturnih zajednica i 193 države, te njihova mozaičnost, uvažavanje, razumijevanje i prihvaćanje garantiraju:

- Univerzalna deklaracija UNESCO-a o kulturnoj raznolikosti (UN, 2001. god)

- Deklaracija o pravima osoba koje pripadaju nacionalnim ili etničkim, vjerskim i jezičnim manjinama (UN, 1992. god.)

Obilježja hrvatskog naroda  koja su na 30. Interkulturalnom festivalu gradskom odlukom zabranjena, a koja su priopćena Hrvatima na sastanku predstavnika grada Friedrichshafena i njihova Odjela za integracije kosi se sa načelima dvije prethodno navedene Deklaracija. Ista obilježja mogu se vidjeti diljem svijeta na sportskim, kulturnim, televizijskim  i drugim festivalima, te se njihovo isticanje ne dovodi u pitanje. Pitanja koje postavljam Vama jesu:

- Zašto je donesena gradska odluka zabrane isticanja hrvatskih obilježja na 30. Interkulturalnom festivalu?

Vjerujem kako pratite situaciju u Bosni i Hercegovini i kako ste upoznati s činjenicom da upravo narod čija ste obilježja zabranili istinski promiče europske vrijednosti, a politički predstavnici Hrvata snažno zagovaraju EU integracije BiH.

S poštovanjem,

Mate Lončar

 

Kneza Domagoja bb,
88 000 Mostar,
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 36 382 316;
Fax: +387 36 382 316;
E-mail: [email protected]
Copyright Mladež HDZ 2021.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram