Potpisana zajednička izjava sestrinskih organizacija: LEGITIMNO PREDSTAVLJANJE TEMELJ JE DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA

Na 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, na Kupresu je potpisana zajednička izjava o nužnosti zaštite ustavnog položaja i legitimnog predstavljanja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Izvorni tekst zajedničke izjave prenosimo u cijelosti:

Kao predstavnici organizacija Mladeži Hrvatske demokratske zajednice u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj prepoznajemo ozbiljnost političke krize u Bosni i Hercegovini i ugroženosti ustavnog položaja Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.

Ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u temeljima je Daytonsko–pariškog mirovnog sporazuma kojim je zaustavljen rat te su ispunjeni preduvjeti za izgradnju mira i demokracije u Bosni i Hercegovini, kao države s dva entiteta i tri jednakopravna konstitutivna naroda - Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Zalažemo se za suverenu, demokratsku i teritorijalno cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, kao i daljnje jačanje dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i Bosne i Hercegovine te rješavanje otvorenih pitanja između dvije države.

Snažno podupiremo Bosnu i Hercegovinu na europskom putu i u daljnjim naporima u ispunjavanju potrebnih uvjeta za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Aktualni razgovori o izmjenama Izbornog zakona predstavljaju najveći izazov, ali i priliku da se unutarnji odnosi konsolidiraju u interesu sva tri konstitutivna naroda te stabilnosti i dobrobiti Bosne i Hercegovine.

Političkim akterima u Bosni i Hercegovini dajemo potporu za nastavak dijaloga oko izborne reforme koja treba dovesti do pravednog rješenja i legitimne predstavljenosti sva tri konstitutivna naroda i ostalih te ostvarivanja funkcionalnosti države.

Upućujemo poruke mira, zajedništva i suradnje kao ishodišta zajedničkog suživota tri konstitutivna naroda i svih stanovnika Bosne i Hercegovine.

Pred mladima je mnogo zajedničkih izazova koje treba riješiti otvorenim i uključivim dijalogom kako bi se podigao životni standard i pridonijelo boljoj budućnosti svih društvenih skupina koje žive na teritoriju  Bosne i Hercegovine.

Demografski opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini od strateškog je interesa za Hrvatsku. Zalažemo se za nastavak financiranja kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih te ostalih programa i projekata od interesa Hrvata u Bosni i Hercegovini, na čemu hrvatska Vlada predano radi.

Potrebno je nastaviti kontinuiranu institucionalnu i financijsku potporu strateškim institucijama Hrvata u Bosni i Hercegovini - Sveučilištu u Mostaru, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici i Hrvatskom narodnom kazalištu, kao i ostalim ustanovama poput domova zdravlja, vrtića, škola, biskupija, samostana i drugih.

Izjavu potpisali predsjednik Mladeži Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, Mate Lončar i predsjednik Mladeži Hrvatske demokratske zajednice Republike Hrvatske, Maksimilijan Šimrak.

 

Kneza Domagoja bb,
88 000 Mostar,
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 36 382 316;
Fax: +387 36 382 316;
E-mail: [email protected]
Copyright Mladež HDZ 2021.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram