Naš član Ivan Bagarić boravi na tromjesečnom stažiranju u Europskom parlamentu

U nastavku teksta pročitajte Ivanova iskustva koja nam šalje iz političkog centra Europske unije.

 

Poštovani,

u ovom tekstu pokušati ću iznijeti korisne informacije za sve one koji se odluče na stažiranje u jednom od Ureda zastupnika u Europskom parlamentu.

Zovem se Ivan Bagarić, magistar politologije i dolazim iz Tomislavgrada. Trenutno obavljam tromjesečni staž u Uredu hrvatskog zastupnika Tomislava Sokola, člana Hrvatske demokratske zajednice i kluba zastupnika Europske pučke stranke. Živim u Schaerbeeku, dvojezičnoj općini koja se nalazi u Regiji glavnog grada Bruxellesa na 20-30 minuta vožnje autobusom do dijela grada gdje se nalaze glavne europske institucije. Za stažiranje sam se odlučio kako bih obogatio svoje obrazovanje, stručno osposobljavanje i bolje razumio rad zastupnika u Europskom parlamentu kao i ulogu Parlamenta u zakonodavnim postupcima Unije. Zastupnik Sokol je član/zamjenik mnogih odbora, posebnih odbora, pododbora i izaslanstava; Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO),Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), Odbor za regionalni razvoj (REGI), Posebni odbor za borbu protiv raka (BECA), Izaslanstvo u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-a i Turske (D-TR), Izaslanstvo u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore (D-ME), Izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (D-MED).

Prioriteti zastupnika Sokola su zaštita zdravlja, vraćanje života u ruralna područja i ravnopravnost svih građana EU.

Svaki radni dan, ujutro, od akreditiranih asistenata pripadajućeg zastupnika, dobijemo određenu vrstu zadatka putem maila. U mom slučaju, to se najviše ogleda u praćenju i evidentiranju bilješki sa zasjedanja odbora kojih je zastupnik član, a posebno je interesantno pratiti sastanke kluba zastupnika EPP grupe gdje sam nedavno imao priliku, između ostaloga, poslušati jedno vrlo intenzivno i sveobuhvatno obraćanje bivše ukrajinske premijerke Yulie Tymoshenko o trenutnom stanju u ratom pogođenoj Ukrajini. Naglasila je da Ukrajina nikada neće prihvatiti nikakav mirovni sporazum, osim onoga o kapitulaciji Rusije i samo pobjeda, uključujući i povratak Donbasa i Krima, dolazi u obzir. Također je naglasila važnost brze isporuke oružja, Ukrajinske pripadnosti zapadnom civilizacijskom krugu i stjecanja kandidatskog statusa kako se ne bi ponovila pogreška iz 2008. godine tijekom ukrajinskih pregovora za članstvo u NATO-u.

Nadalje, navedeni posao praćenja i pisanja bilješki tijekom zasjedanja odbora se provodi, barem u mom slučaju, isključivo na engleskom jeziku iako se u praksi može razlikovati od ureda do ureda i preferencija pojedinih zastupnika u tom pogledu. Dovršene bilješke se pritom prosljeđuju asistentima na uvid. Naglasak je na temeljitosti, organiziranosti, ažurnosti i preciznosti. Poželjne karakteristike su i svestranost, smisao za inicijativu i dobar timski rad.

Moje radno vrijeme je fleksibilno, odnosno uključuje i opciju teleworkinga ili rada od kuće, što također ovisi od samog zastupnika, ali preporučio bih dolazak u Parlament i sudjelovanje u radu zajedno s asistentima i kolegama stažistima. Istaknuo bih da je prijeko potrebno posjedovati značajnu razinu poznavanja jednog od radnih jezika Europske unije (engleski, francuski, njemački, španjolski i talijanski) s obzirom na popriličan broj stručnih izraza i samu terminologiju, a engleski je potreban i u sporazumijevanju tijekom svakodnevnih aktivnosti i izvan Parlamenta. Posao stažista obuhvaća i provođenje određenih istraživačkih zadataka i pisanje obrazloženja glasanja svog zastupnika u pogledu donošenja određenog zakona ili prijedloga zakona tijekom plenarne sjednice. Parlament svaki mjesec zasjeda na četverodnevnoj plenarnoj sjednici (od ponedjeljka do četvrtka) u Strasbourgu. Dodatne dvodnevne sjednice (mini-plenarne) održavaju se u Bruxellesu. Stažisti će se često susretati s terminima poput: glasovanje po dijelovima, odvojeno glasovanje, jedinstveno glasovanje, kvalificirana većina, kompromisni amandmani i slično.

Stažiranje u Europskom parlamentu je bogato iskustvo. Omogućilo mi je razviti snažno razumijevanje kreiranja politike EU i funkcioniranja zakonodavnih procesa unutar europskih institucija, posebno Europskog parlamenta. Pružilo mi je priliku upoznati kolege stažiste, Hrvate iz Njemačke, Crne Gore, Srbije, s kojima sam izgradio jedno divno prijateljstvo, ali i dobio vrijedne informacije i njihove vlastite poglede na položaj Hrvata u tim zemljama. Isto tako, dobio sam cjelovitiji uvid u razmišljanje i stav europskih političara i lidera prema neravnopravnom položaju Hrvata u BiH u odnosu na druga dva konstitutivna naroda i dodatnom sustavnom smanjivanju prava Hrvata u BiH.

Posao stažista je intenzivan, zahtjevan, odgovoran ali istovremeno i uzbudljiv, motivirajući i dinamičan. Ovo iskustvo bih želio preporučiti svakom mladom kolegi/kolegici iz Mladeži HDZ-a BiH koji žele proširiti svoje vidike, obogatiti svoj profesionalni i privatni život, bolje upoznati način kreiranja i donošenja odluka na europskoj razini, upoznati ljude koji ovdje dolaze iz cijeloga svijeta i putovati i istraživati europske gradove sa svojim novim prijateljima. Želio bih vas ohrabriti na ovaj izazov i zamoliti, ako odlučite reći “DA” jednoj neponovljivoj životnoj priči. Na kraju se želim zahvaliti Predsjedništvu Mladeži HDZ-a BiH koje je ovakvim pristupom i odabirom kandidata omogućilo svim članicama i članovima da se prijave na stažiranje u Uredu jednog od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.

Srdačan pozdrav!

Kneza Domagoja bb,
88 000 Mostar,
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 36 382 316;
Fax: +387 36 382 316;
E-mail: [email protected]
Copyright Mladež HDZ 2021.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram