Mladež HDZ-a BiH prva članica IYDU-a iz Bosne i Hercegovine

Međunarodna unija mladih demokrata / „International Young Democrat Union“ osnovana je 1️⃣9️⃣8️⃣1️⃣. godine i okuplja stranačke mladeži desnog centra. IYDU danas broji 1️⃣2️⃣8️⃣ članica iz 8️⃣2️⃣ države svijeta.

IYDU je domaćin niza događaja diljem svijeta gdje se stranačke mladeži umrežavaju, raspravljaju, razmjenjuju ideje i grade prijateljstva.

IDU, odnosno International Democrat Union je seniorska struktura ove svjetske organizacije.

HDZ BiH je članica IDU-a od 2️⃣0️⃣1️⃣5️⃣. godine te od tada aktivno sudjeluje na svim kongresima i konferencijama diljem svijeta.

Mladež HDZ-a BiH prva je članica IYDU-a iz 🇧🇦 što potvrđuje našu predanost razvoju međunarodnih odnosa i djelovanju na međunarodnoj sceni.

Prvi pregovori o pristupanju Mladeži HDZ-a BiH u IYDU-a počeli su u travnju 2022. godine u Stockholmu, gdje su se sastali međunarodni tajnik Mladeži, Ante Kelavić i predsjednik IYDU-a, Michael Dust.

Pregovori su nastavljeni kroz online susrete predstavnika IYDU-a s međunarodnim timom Mladeži HDZ-a BiH koji su činili dopredsjednica Mladeži HDZ-a BiH, Ana Šindrić, međunarodni tajnik, Ante Kelavić i član Odbora za međunarodnu suradnju, Petar Milanović.

Nakon tri susreta, naši članovi međunarodnog tima su u svibnju 2022. godine predstavili rad organizacije Mladež HDZ-a BiH na sjednici Predsjedništva IYDU-a u Miamiu.

Tijekom pregovora i procesa pristupanja Mladeži HDZ-a BiH, značajna potpora nam je iskazana od strane međunarodnog tima Mladeži Forza Italia Giovani, koja je predvođena međunarodnim tajnikom Marcom Parrocciniem, a koju su činili i dopredsjednik IYDU-a Roberto Pellizzaro i član Međunarodnog odbora, Christian Cimieri.

✅Mladež HDZ-a BiH službeno je primljena u punopravno članstvo IYDU-a, 2️⃣7️⃣. lipnja 2️⃣0️⃣2️⃣2️⃣. godine na kongresu u Berlinu. U ime Mladeži HDZ-a BiH prijemu naše Mladeži u IYDU  nazočila je dopredsjednica Ana Šindrić.

Na marginama foruma u Berlinu, dopredsjednica Šindrić razgovarala je s Ernom Solberg, bivšom premijerkom Kraljevine Norveške i aktualnom predsjednicom naše sestrinske Høyre stranke. Također se susrela s bivšom premijerkom Ukrajine Julijom Tymošenko, predsjednikom IDU-a i bivšim premijerom Kanade Stephenom Harperom, predsjednikom IYDU-a Michaelom Dustom te brojnim drugim uglednim dužnosnicima te kolegicama i kolegama iz Europe i svijeta.

Tijekom razgovora s našim međunarodnim prijateljima, Šindrić je iskoristila priliku upoznati ih s radom Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, djelovanjem naše Mladeži, kao i s trenutnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini.

 

 

Kneza Domagoja bb,
88 000 Mostar,
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 36 382 316;
Fax: +387 36 382 316;
E-mail: [email protected]
Copyright Mladež HDZ 2021.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram