Dr. Čović održao govor na EU - Zapadni Balkan Summitu Europske pučke stranke (EPP)

Poštovani predsjedniče EPP gospodine Tusk,

Poštovana predsjednice gospođo von der Leyen,

Uvaženi domaćine gospodine Janša,

Uvažene kolege predsjednici stranaka članica EPP obitelji,

Dragi prijatelji,

Veseli me da smo opet zajedno u obitelji EPP-a u ovo, na poseban način, izazovno vrijeme.

Mnogo je neizvjesnosti u našem okruženju, koja se najizravnije prenose na Bosnu i Hercegovinu kao vrlo ranjivo društvo nedovršene demokracije i neostvarene pravne države. Reforme koje smo obećali nismo proveli, a one usvojene kao Mehanizam koordinacije u donošenju bitnih odluka, nisu zaživjele. Međusobno dogovorene sporazume ne poštujemo, što dodatno jača nepovjerenje između političkih predstavnika konstitutivnih naroda.

Trenutno imamo potpuno nefunkcionalnu vlast na razini BiH, kako zakonodavnu, tako i izvršnu i pravosudnu u kojoj se odvijaju krajnje netransparentni procesi. Kriza kroz koju prolazi BiH društvo je na vrhuncu i to ne smijemo podcijeniti. Ovo je najveća politička kriza nakon uspostave mira u Daytonu 1995. godine.

Posljednji sporazum koji smo potpisali u ime SDA i HDZ-a BiH, a uz potporu međunarodne zajednice (EU, OSCE, OHR, SAD i BG), proveden je za Grad Mostar kako bi bili organizirani izbori u Mostaru. Drugi sporazum kojim se treba osigurati otklanjanje svih postojećih diskriminacija u izbornom sustavu BiH i provedba svih presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava, kao i osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda izbjegava se provesti.

Bez usuglašenih izmjena izbornog zakonodavstva nemamo uvjete za održavanje Općih izbora, naredne 2022. godine čime bi sadašnja kriza nefunkcioniranja vlasti eskalirala do nesagledivih razmjera.

Ustav BiH smo spremni, sukladno inicijativama međunarodne zajednice, ograničeno prilagoditi kako bi zaživjele izmjene Izbornog zakona, kojim, naglašavam, želimo provesti sve odluke Ustavnog suda BiH i međunarodnog suda.

Kao predstavnici hrvatskoga naroda u BiH želimo očuvati euroatlanstke perspektive i našu domovinu BiH. To podrazumijeva očuvanje osnove funkcioniranja BiH, njene sastavnice, konstitutivne narode i njihovo legitimno predstavljanje na svim razinama vlasti.

Kada jedan narod u BiH drugom narodu bira političke predstavnike, gdje Ustav BiH prepoznaje legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, kao u Predsjedništvu BiH i Domu naroda, nastaju ozbiljne pukotine u funkcioniranju vlasti. Takvu situaciju imamo upravo sada kada je brojniji bošnjački narod Hrvatima birao političke predstavnike na ključnim pozicijama vlasti.

Moramo se žurno vratiti razgovorima o ovim otvorenim pitanjima funkcioniranja BiH, a osobito Federacije BiH, na načelima Washingtonskog te Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

Neke političke opcije danas zagovaraju brisanje tkz. etničkog predznaka odnosno prefiksa u Ustavu BiH. To je vrlo opasno za očuvanje BiH i predstavlja radikalnu promjenu Ustava BiH na novi Dayton 2 na potpuno novim načelima kojima se želi cjelovito promijeniti BiH društvo. Taj krajnje radikalan korak promjene Ustava za osjetljivo BiH društvo međunarodni pregovarači moraju izbjeći.

Naglašavam, Bosna i Hercegovina će preživjeti isključivo kao multietnička i multikulturalna zajednica ustavno ravnopravnih triju konstitutivnih naroda i svih njenih građana koje će predstavljati legitimni predstavnici.

U Mostaru se ne bi nakon 12 godina uspjeli organizirati izbori da na toj lokalnoj razini nismo uspjeli zaštititi poziciju konstitutivnih naroda. To je primjer kojega treba slijediti u izmjeni Izbornog zakona BiH.

Uvaženi prijatelji, vjerujem da ćemo kao EPP obitelj ova stajališta zastupati kroz institucije Europske unije.

Hvala za prigodu da se obratim.

Fotografije: Europska pučka stranka (EPP)
https://www.flickr.com/photos/eppofficial/sets/72157719960929604/ 

Kneza Domagoja bb,
88 000 Mostar,
Bosna i Hercegovina
Telefon: +387 36 382 316;
Fax: +387 36 382 316;
E-mail: [email protected]
Copyright Mladež HDZ 2021.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram